Overvejer du en sundere livsstil med mindre alkohol?

Alkohol kan være en del af forklaringen, hvis du ikke trives i din hverdag. Måske har du lyst til at lave om på det og få en sundere livsstil?
Her er 4 gode overvejelser at gøre sig.

1. Tag små, men vigtige skridt 

Hvordan spiser man en elefant? Man tager én bid ad gangen. Den største forandring sker nemlig med små, men vigtige skridt. Det gælder både i forhold til madvaner, forbrug af cigaretter og alkohol eller stress. Mange oplever, at når de først tager hul på én ting, kommer de næste forandringer lettere efterfølgende.

Hvis du for eksempel drømmer om at begynde at løbe, kan det betyde, at du skal droppe cigaretterne for at få mere luft. Hvis du ikke længere ryger, kan det måske være nemmere at reducere alkoholforbruget, og med løbetræning får kroppen brug for faste måltider og tilstrækkeligt med søvn.

Omvendt hænger dårlige vaner også sammen. Derfor handler det om at blive bevidst om dem for derefter at tage ét skridt ad gangen mod at ændre sin livsstil – også selvom man synes, at man har styr på det, og andre har større problemer end en selv.

 Læs også: Fakta om alkohol 
 

2. Tænk over, om du skal skrue ned for alkohol og cigaretter

Måske er du bekymret for, om indtaget af alkohol har taget overhånd. For hvornår drikker man egentlig for meget?

 Læs også: 5 tegn på, at du drikker for meget

Et overforbrug er typisk, når det giver problemer med familie, job og/eller dit helbred. Og når du måske har mere lyst til at drikke i stedet for f.eks. at være sammen med familien.

Når du overvejer at mindske dit indtag af alkohol, kan det føles nødvendigt at droppe al indtag af alkohol – en slags enten/eller. Det behøver dog slet ikke at være så drastisk. Du kan sagtens have som mål at reducere dit alkoholindtag, så du stadig kan drikke en øl eller et glas vin en gang imellem.

For mange hænger alkohol og cigaretter uløseligt sammen. Hvad end det er sammen eller hver for sig, dræner alkohol og cigaretter dig for overskud – og troen på at lave forandringer i dit liv. Du kan få gratis hjælp til rygestop i Skanderborg Rusmiddelcenter. Ring og hør mere om det på 87 94 75 80.
 

3. Overvej, hvordan det ser ud med dine relationer

Måske oplever du indimellem, at du føler dig ensom, eller at du er ved at miste dit sociale netværk. Det kan også være, du har lyst til at isolere dig fra andre mennesker. Med de følelser har du ikke samme mentale overskud, og du kommer måske ikke ud til de sociale aktiviteter, du tidligere har holdt af og fik energi af at deltage i.

Der kan være mange grunde til at have det sådan, og det er helt normalt. Mange mennesker har det på samme måde – men sådan behøver du ikke at have det.

Er der relationer, du savner – for eksempel en ven eller et familiemedlem, du ikke har set i nogen tid – så prøv at tage kontakt. Hvis du ikke har overskud til at mødes, kan en sms eller et opkald sagtens være nok. Begynd i det små og læg mærke til, hvilken forskel det gør, at du stille og roligt bygger dit netværk op igen.
 

4. Få en hjælpende hånd

Det er ikke nemt at foretage en livsstilsændring – slet ikke uden støtte. Når man ellers synes, man er kommet godt i gang, sker det nogle gange, at man får et tilbagefald. Det er et vilkår for alle, der vil forandre deres vaner – og helt normalt.

Du bør være kærlig mod dig selv, hvis du skulle falde i, og ikke bebrejde dig selv, fordi du ikke overholdt dine mål. Der ligger megen læring i vores fejltrin. Det er en del af vejen mod målet, og du kan udnytte den motivation, der ligger i, at du har lyst til at ændre livsstil.

 Mød Skanderborg Rusmiddelcenter. Der er masser af professionel hjælp og støtte at hente hos os.

Overvej derfor at snakke med nogen i processen – også hvis du falder i – så erfaringen kan gøre dig klogere. Det betyder ikke, at du skal dvæle ved det, men i stedet se det som, at du har lært noget nyt om dig selv. Herefter kan du igen kigge fremad og arbejde på dit mål om forandring.